Microcheating: Η απιστία στα χρόνια της τεχνολογίας

image
Το φλερτ εκτός της συντροφικής σχέσης και η απιστία απασχολούν συχνά τα ζευγάρια. Στην ψηφιακή εποχή ζούμε, όμως, τέτοια φαινόμενα αυξάνονται και, κακά τα ψέματα, διευκολύνονται όταν κρυβόμαστε πίσω από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού μας. Στις ημέρες μας η χρήση του Ιντερνετ έχει οδηγήσει στη χρήση νέων όρων περιγράφουν τις διαπροσωπικές σχέσεις και τη διαδικτυακή συμπεριφορά. Ενας από αυτούς είναι και το micro-cheating ή αλλιώς μικροαπιστία.

Η συγκεκριμένη λέξη ουσιαστικά αναφέρεται σε μια σειρά φαινομενικά μικρών πράξεων υποδηλώνουν ότι ένα πρόσωπο είναι συναισθηματικά ή και σωματικά επικεντρωμένο σε κάποιο άλλο άτομο εκτός του συντρόφου του. Οι εν λόγω μικρές πράξεις αφορούν κάθε μορφή διαδικτυακού φλερτ και απιστίας, με ενδεικτικά παραδείγματα την αποστολή μηνυμάτων σε κάποιον άλλο χωρίς να το γνωρίζει το ταίρι μας, την αποθήκευση του αριθμού κάποιου με ψευδή στοιχεία για να μη γίνει αντιληπτό από τον σύντροφό μας, αλλά και την απόκρυψη ότι είμαστε δεσμευμένοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Τι γίνεται στην περίπτωση υποψιαζόμαστε ότι ο σύντροφός μας με τη βοήθεια της τεχνολογίας «παίζει» με άλλα άτομα; Το πρόβλημα με το micro-cheating, είναι ότι είναι τόσο διακριτικό μπορεί εύκολα κάποιος να πέσει στην παγίδα να γίνει ζηλιάρης ή εμμονικός χωρίς εμφανή λόγο. Εντούτοις, το σημαντικό στην περίπτωση του micro-cheating δεν είναι αν πράγματι κάποιος μικροαπιστεί αλλά τι του προσφέρεται μέσω αυτής της συμπεριφοράς.

Το κυρίαρχο όφελος είναι η επιβράβευση, η επιβεβαίωση ότι αξίζουμε ως άνδρας ή γυναίκα, ότι ακόμα «περνάει η μπογιά μας». Η ευχαρίστηση, επίσης, μας δίνει η ενασχόληση με ένα άτομο εκτός του συντρόφου μας (η γοητεία του παράνομου) αλλά και το δικό του ενδιαφέρον προς εμάς μας αναζωογονεί, τονώνει την αυτοπεποίθησή μας και ενισχύει την αυτοεικόνα μας, πράγμα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο ακόμη και στη σχέση μας. 

Οσο και αν πιστεύουμε ότι το micro-cheating δεν είναι μια μορφή αληθινής απιστίας και ότι είναι μια αβλαβής συμπεριφορά, υπάρχει ένα αξιοσημείωτο κόστος, ειδικά όταν γίνεται σε τακτική βάση: η δημιουργία ενός μοτίβου υπονομεύει τόσο τη σταθερότητα της ίδιας της σχέσης όσο και τον σύντροφο ίσως δεν έχει ιδέα για το «μικρό έγκλημα» συμβαίνει κάτω από τη μύτη του. 

Ο 38χρονος άνδρας πιάστηκε να παίζει με το κινητό του με μια αιθέρια ύπαρξη την οποία δεν γνώριζε προσωπικά, τσουρουφλίστηκε στην κυριολεξία για μεγάλο διάστημα από τη γυναίκα του, δεν τον πίστευε, όσο και αν εκείνος της ομολογούσε με ειλικρίνεια ότι ήταν ένα παιχνίδι γοητείας και του μυαλού του, ποτέ όμως δεν θα το εφάρμοζε στην πράξη. Ακόμα σκέφτομαι το βλέμμα της γυναίκας του, πώς τον κοίταζε τον άμοιρο «εραστή της μικροαπιστίας», όταν εκείνος προσπαθούσε να μου εξηγήσει μπροστά της ότι τα κίνητρά του ήταν αθώα, αλλά και πολύ γοητευτικά, μέσα από τα ερωτικά λόγια αντάλλαζε με τη γυναίκα δεν γνώριζε καν! Δύσκολη εποχή για «πρίγκιπες» κρατούν στα χέρια τους το τηλέφωνο, αλλά δεν κρατούν την εξουσία!

Συνεπώς, η συμβουλή μας για τους μικροάπιστους και τους συντρόφους τους είναι: αν προβαίνουν σε τέτοιες συμπεριφορές, δεν σημαίνει ότι η σταθερή σχέση κινδυνεύει και ότι βρίσκεται προ των πυλών της διάλυσης. 

Ενα καλό φανερό μυστικό είναι να «παίζουμε» λιγότερο με το κινητό μας και περισσότερο με τον σύντροφό μας. Πολλές φορές παρατηρώ ανθρώς να ξεχνούν τον άνθρωπό τους είναι δίπλα τους, αποβλακωμένοι στην οθόνη του «μικρού διαβόλου» τους λέει πολλά, τους τάζει πιθανά περισσότερα και τους «γυαλίζει» ερωτικές υποσχέσεις και αυνανιστικές προϋποθέσεις, «δουλειά για το σπίτι», όπως λέγανε παλιά.

Από τον δρα Θάνο Ε. Ασκητήνευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του ΙνστιτούτουΨυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7797979 - Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-14.00 και16.00-20.00. ,

(0 votes)