HEALTH

Ανακάλυψαν νέο στέλεχος του ιού HIV μετά από 19 χρόνια

-hiv-19-

Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, επιστήμονες ταυτοποίησαν ένα νέο στέλεχος του ιού HIV που προκαλεί το AIDS.

Το νέο στέλεχος ανήκει στην Ομάδα Μ του ιού HIV-1, στην οποία ανήκουν οι ιοί που προκαλούν το σχεδόν 90% των παγκόσμιων κρουσμάτων. Το εντόπισαν επιστήμονες από την εταιρεία Abbott Laboratories, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι, στο Κάνσας.

Η νέα ανακάλυψη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes (JAIDS).

Ο ιός HIV έχει αρκετούς διαφορετικούς υποτύπους ή στελέχη. Όπως και άλλοι ιοί, έχει την ικανότητα να αλλάζει και να μεταλλάσσεται με το πέρασμα του χρόνου. Είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται ένα νέο στέλεχος της Ομάδας Μ του HIV από το 2000, όταν καθιερώθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την ταξινόμηση του ιού.

Οι ειδικοί λένε πως είναι σημαντικό να γνωρίζουν ποια στελέχη του ιού κυκλοφορούν στον κόσμο. Και αυτό, διότι πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα υπάρχοντα τεστ μπορούν να τα ανιχνεύσουν.

«Τα νέα στελέχη μπορεί να αποδειχθούν αληθινή πρόκληση για τα διαγνωστικά τεστ», δήλωσε η Dr Mary Rodgers, κύρια ερευνήτρια της Abbott. «Δεδομένου ότι ελέγχουμε περισσότερο από το 60% των παγκόσμιων αποθεμάτων αίματος, είναι απολύτως απαραίτητο να μπορούμε να ανιχνεύουμε κάθε στέλεχος του ιού, όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο».

Σπάνιο στέλεχος

Όπως εξήγησε ο Dr Anthony Fauci, διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών & Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), το νέο στέλεχος είναι σπάνιο. Επιπλέον, πιστεύεται πως οι υπάρχουσες θεραπείες είναι αποτελεσματικές εναντίον του, όπως και για τα άλλα υπάρχοντα στελέχη.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού, ούτε ανησυχίας», είπε. «Ελάχιστοι άνθρωποι είναι μολυσμένοι με αυτό το στέλεχος. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε την ύπαρξή του, διότι έτσι συμπληρώνουμε τον χάρτη της εξέλιξης του ιού HIV».

Επιπλέον, το νέο στέλεχος αποτελεί υπενθύμιση προς την επιστημονική κοινότητα ότι δεν πρέπει να εφησυχάζει, πρόσθεσε η Dr Rodgers.

Τρία περιστατικά

Για να ανακηρυχθεί ως νέο ένα στέλεχος του ιού HIV, πρέπει να ανιχνευθούν τρία κρούσματα ανεξάρτητα μεταξύ τους. Τα δύο πρώτα περιστατικά εντοπίστηκαν το 1983 και το 1990 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Τα ιϊκά στελέχη που είχαν εντοπιστεί τότε «ήταν πολύ ασυνήθιστα και δεν έμοιαζαν με κανένα άλλο», εξήγησε η Dr Rodgers.

Το τρίτο περιστατικό βρέθηκε στο Κονγκό το 2001 και έμοιαζε πολύ με τα άλλα δύο. Εκείνη την εποχή, όμως, δεν υπήρχε η τεχνολογία ανάλυσης όλου του γονιδιώματος ώστε να βεβαιωθούν οι επιστήμονες πως οι τρεις ιοί ήταν πανομοιότυποι.

Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να αναπτύξουν την απαιτούμενη τεχνολογία και έτσι κατάφεραν να επιβεβαιώσουν ότι είχαν στα χέρια τους ένα νέο στέλεχος. Το στέλεχος αυτό ονομάστηκε υποτύπος L της Ομάδας Μ.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα εάν το νέο στέλεχος επηρεάζει τον οργανισμό διαφορετικά από τα άλλα ή όχι. Ωστόσο επειδή τα υπάρχοντα φάρμακα για την HIV/AIDS λοίμωξη καταπολεμούν μεγάλο εύρος στελεχών, πιστεύουν ότι θα αποδίδουν και στο νέο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν μολυσμένοι με τον ιό HIV. Σε ετήσια βάση, εξ άλλου, μολύνονται ακόμα 1,8 εκατομμύρια.

Related posts

Με ποιες ασκήσεις στα γυμναστήρια μπορείς να κολλήσεις κορονοϊό

celeb

Καρκίνος και βότανα: Ένας ριψοκίνδυνος συνδυασμός

celeb

Κορωνοϊός: Ποια μέτρα συνιστά για τους χώρους εργασίας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

celeb

Η Ιαπωνία θα εγκρίνει τη ρεμδεσιβίρη για την θεραπεία του κορονοϊού

celeb

Οι δράσεις της Johnson & Johnson Ελλάδος στη μάχη κατά του COVID-19

celeb

«Κυκλοφορεί» ίωση – Τι πρέπει να κάνετε

celeb

Αποκτήστε τέλεια όραση με laser μυωπίας

celeb

Ξεκινούν πάλι οι κλινικές δοκιμές υδροξυχλωροκίνης μετά από το δημοσίευμα «βόμβα» του Guardian

celeb

Γαστρεντερίτιδα: Έτσι θα βρείτε ταχύτερη ανακούφιση

celeb