Image default
WOMEN ONLY

Αυγά και τρόποι μαγειρέματος: Ποιος είναι ο ποιο υγιεινός τρόπος για να τα καταναλώσεις;

Αυγά και τρόποι μαγειρέματος

Από τη Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο (@glinoudimitra)

Είναι η αγαπημένη τροφή των αθλητών και κυρίως των bodybuilders. Ίσως γι‘ αυτό αποτελούν και τάση τελευταία όσων θέλουν να κάνουν γράμμωση ή να χάσουν τα περιττά κιλά. Τα αυγά είναι μια φθηνή, αλλά εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, υγιεινά λίπη και διάφορα θρεπτικά ιχνοστοιχεία. Υπάρχουν, ωστόσο, τόσο πολλοί τρόποι να μαγειρέψεις ένα αυγό. Ξέρεις όμως ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προτιμήσεις;

Διάβασε επίσης: Συνταγές με αυγά έτοιμες σε 5 μόλις λεπτά

Αυγά και τρόποι μαγειρέματος: Ας δούμε ποιοι τρόποι υπάρχουν:

Αυγά βραστά

Τα βραστά αυγά μαγειρεύονται με το κέλυφός τους σε μπρίκι ή κατσαρολάκι με νερό που βράζει για 6-10 λεπτά, αναλόγως το πόσο σφιχτό θέλουμε τον κρόκο. Όσο περισσότερη η ώρα τόσο πιο σφιχτό το αυγό.

Αυγά ποσέ (poached eggs)

Τα αυγά ποσέ μαγειρεύονται σε κατσαρολάκι με νερό χωρίς το κέλυφός τους και σε θερμοκρασία όπου το νερό ακόμη δεν βράζει (71–82°C) για 2.5–3 λεπτά.

Τηγανιτά αυγά

Τα αυγά τοποθετούνται μέσα σε ένα τηγάνι που περιέχει κάποιο μαγειρικό λάδι σε μικρή ποσότητα.

Αυγά στραπατσάδα

Εδώ θα χρειαστείς 2-3 αυγά τα οποία τα ανακατεύεις σε ένα βαθύ πιάτο μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μίγμα. Προσθέτεις αλάτι και πιπέρι και τα ρίχνεις σε ένα τηγάνι με ελάχιστο μαγειρικό λάδι και σιγά σιγά με ένα πιρούνι ανακατεύεις ώστε να μη κολλήσει το μίγμα μέχρι να είναι έτοιμο.

Ομελέτα

Η διαδικασία είναι ίδια με την στραπατσάδα χωρίς όμως να ανακατεύεις με το πιρούνι. Σε χαμηλότερη φωτιά ετοιμάζεται εωσότου το μίγμα γίνει σταθερό.

Pancakes

Σύμφωνοι, τα pancakes δεν είναι ατόφιο αυγό, αλλά είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για πρωινό το Σαββατοκύριακο, σπάζοντας ένα-δύο. Είτε γλυκά, είτε αλμυρά είναι σίγουρα απολαυστικά!

Ποιος είναι ο ποιο υγιεινός τρόπος για να τα καταναλώσεις;

Και αφού μπερδεύτηκες τώρα με τόσες επιλογές, ας ξεκαθαρίσουμε και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος και τι συμβαίνει στο αυγό κατά τη διαδικασία μαγειρέματος.
Το μαγείρεμα κάνει το αυγό πιο ασφαλές, αφού εξουδετερώνει τυχόν βακτήρια που κουβαλά, όπως η σαλμονέλα. Επιπλέον, βοηθά ώστε ορισμένα συστατικά του να είναι πιο εύπεπτα κι έτσι να μπορεί να τα αξιοποιήσει καλύτερα ο οργανισμός. Για παράδειγμα, οι πρωτεΐνες του αυγού, που όπως αναφέρθηκε ήδη είναι σε αφθονία, είναι πιο εύπεπτες αφού εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition, ο ανθρώπινος οργανισμός αξιοποιεί ποσοστό 91% των πρωτεϊνών του αυγού όταν αυτό είναι μαγειρεμένο, έναντι μόλις 51% όταν αυτό είναι ωμό. Η διαφορά οφείλεται στις αλλαγές που συμβαίνουν στη δομή των πρωτεϊνών του αυγού κατά το μαγείρεμα.

Ωστόσο, το μαγείρεμα του αυγού, όπως και άλλων τροφών, σε υψηλές θερμοκρασίες και για πολλή ώρα έχει σαν αποτέλεσμα να καταστρέφονται κάποια πιο ευαίσθητα θρεπτικά συστατικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως στο τηγάνισμα ή και στο φούρνο όταν μαγειρεύεις ομελέτα φούρνου.

Συνεπώς, αυτό που συστήνεται είναι να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωση τηγανητών αυγών, γιατί παράλληλα καταναλώνεται και το λίπος από το λάδι με το οποίο έχουν μαγειρευτεί.

Άρα (!) την επόμενη φορά που θα φτιάξεις αυγά ή θα βγεις για brunch επίλεξε βραστά ή ποσέ.

Tip: Τα καλύτερα μαγειρικά λάδια για το τηγάνισμα αυγού είναι αυτά που αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και οξειδώνονται εύκολα ώστε να παράγουν ελεύθερες ρίζες. Καλά παραδείγματα είναι το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το λάδι καρύδας. Ή μπορείς να δοκιμάσεις να φτιάξεις τηγανιτό αυγό στο αντικολλητικό με λίγο νεράκι και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Διάβασε επίσης: Κάνει να τρως αυγά κάθε μέρα; 7 απορίες για αυτά βρίσκουν απάντηση

Related posts

Oι τροφές που οι διατροφολόγοι σού προτείνουν αν θέλεις να χάσεις βάρος

celeb

Φυσικό μακιγιάζ βήμα βήμα με τα tips της beauty editor (σχεδόν χωρίς καθόλου βάψιμο)

celeb

Δεν έχεις πολλά κοινά με το σύντροφο σου; Ιδού 5 πράγματα που μπορείς να κερδίσεις από μια τέτοια σχέση

celeb

Το μυστικό για ένα τέλειο ψήσιμο στο μπιφτέκι βρίσκεται στο… παγάκι!

celeb

Σαλάτα με δαμάσκηνα και καβουρδισμένα καρύδια

celeb

Νέα μπουκάλια και σε μικρότερο μέγεθος για το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος

celeb

Κλειώ Στασινού: Η influencer αποκαλύπτει τα δικά της μυστικά ομορφιάς

celeb

Τροφές με φυτικές ίνες: Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές;

celeb

10 ιδέες και συμβουλές για τέλειο μακιγιάζ ματιών

celeb