Image default
HEALTH

Η αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων

Η αϋπνία μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό και η καρδιακή ανεπάρκεια. Νέα έρευνα σε 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι πάσχοντες από αϋπνία μπορεί να έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Το εύρημα αυτό προστίθεται σε εκείνα που συσχετίζουν τον φτωχής ποιότητας ύπνο με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, λένε οι ερευνητές. Ταυτοχρόνως υποδηλώνει έναν πιθανό τρόπο για να βελτιωθεί η καρδιαγγειακή υγεία.

«Αν περαιτέρω μελέτες επιβεβαιώσουν αυτή τη συσχέτιση, τότε βελτιώνοντας ή ελαττώνοντας τις διαταραχές του ύπνου θα μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή εμφράγματος», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Hugh Markus, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Καίημπριτζ.

Με αϋπνία το 30% του πληθυσμού

Η αϋπνία είναι πολύ συνηθισμένη, καθώς προσβάλλει ποσοστό έως και 30% του γενικού πληθυσμού. Πολλές μελέτες την έχουν συσχετίσει με καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά έως τώρα παραμένει ασαφές αν είναι αιτία ή απλώς παράγοντας κινδύνου.

Για να το αποσαφηνίσουν, οι ερευνητές της παρούσας μελέτης βασίσθηκαν σε στοιχεία προγενέστερων μελετών. Εκείνες οι μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχουν περίπου 250 γενετικές μεταλλαγές, κάθε μία από τις οποίες αυξάνει λίγο τις πιθανότητες αϋπνίας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι με αϋπνία δεν φέρουν όλες αυτές τις μεταλλαγές», εξήγησε ο Dr Marcus. «Κάποιοι έχουν λίγες και άλλοι πολλές».

Το αν και πόσες μεταλλαγές θα τις φέρει ένα άτομο καθορίζεται τυχαία. Αυτό σημαίνει πως η παρουσία τους δεν εξαρτάται από το υπόλοιπο DNA του ατόμου. Ούτε από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο τόπος κατοικίας, το εισόδημα ή η άσκηση.

Αφού, λοιπόν, η ύπαρξη των μεταλλαγών για αϋπνία δεν εξαρτάται από εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες, μπορεί να αξιολογηθεί η επίδρασή τους στην καρδιαγγειακή υγεία με αντικειμενικό τρόπο.

Στοιχεία από 1,3 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες

Στην πρώτη του είδους μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν την παρουσία ή μη γονιδίων αϋπνίας σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Στους ίδιους ανθρώπους αναζήτησαν επίσης ενδείξεις καρδιαγγειακής νόσου. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Circulation.

Όπως εξηγούν, για κάθε καρδιαγγειακή πάθηση ανέλυσαν στοιχεία από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Για την καρδιακή ανεπάρκεια, λ.χ., χρησιμοποίησαν στοιχεία από σχεδόν 394.000 άνδρες και γυναίκες, το γενετικό προφίλ των οποίων υπάρχει στην βάση δεδομένων UK Biobank.

Συνολικά, εξέτασαν στοιχεία από 1,3 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, από τέσσερις μεγάλες βάσεις δεδομένων.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι έφεραν γενετικές μεταλλαγές για αϋπνία είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν:

  • Στεφανιαία νόσο
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδίως σε μεγάλη αρτηρία του εγκεφάλου

Αντιθέτως, δεν υπήρχε συσχέτιση με την κολπική μαρμαρυγή.

Οι ερευνητές θέλουν τώρα να δουν αν η ύπαρξη των γονιδίων σημαίνει ότι όντως οι εθελοντές έπασχαν από αϋπνία. Και στη συνέχεια να εξακριβώσουν εάν η θεραπεία της αϋπνίας θα μπορούσε να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Related posts

Τι επιβάλλεται να ξέρουν ΟΛΟΙ για τα κονδυλώματα – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

celeb

Ημικρανίες: Αποδεδειγμένες μέθοδοι για να τις αποτρέψετε

celeb

Σίγουρα κάνετε αυτά τα τέσσερα λάθη στο τρέξιμο

celeb

Ουρολοίμωξη: Αυτά είναι τα σημάδια – Τι μπορείτε να κάνετε άμεσα στο σπίτι

celeb

Γιατί ανεβαίνει το ουρικό οξύ – Τι σημαίνουν τα μη φυσιολογικά επίπεδα

celeb

Πώς βλέπουν όσοι έχουν αχρωματοψία – Μοναδικές εικόνες για κάθε τύπο [gifs]

celeb

Ψώρα ή ψωρίαση; Πώς θα καταλάβετε τι είναι – Οι διαφορές στα συμπτώματα

celeb

Σύντομος και οξύς πόνος στην κατάληξη του εντέρου – Τι είναι η πρωκταλγία fugax

celeb

Κίνδυνος σοβαρών πνευμονικών λοιμώξεων αν δείτε το τηλέφωνο του ντους να είναι έτσι…

celeb