FUN & STRANGE Top News

Η Πειραιώς αλλάζει όψη με το νέο κτήριο της ΓΓ Γραμματείας Υποδομών

Μία εντυπωσιακή αρχιτεκτονική μελέτη για το Νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, που θα αλλάξει την όψη τα επόμενα χρόνια της υποβαθμισμένης οδού Πειραιώς, στο Κέντρο της Αθήνας, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο σχετικό διαγωνισμό. Η ομάδα μελέτης αποτελείται από τους Χελιδώνη Κατερίνα (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Μπακοπάνου Σταυρούλα (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Κολιάκη Βασιλική (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Δαφερέρα Γεωργία (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Ψυχογιό Παναγιώτη (Πολιτικός Μηχανικός) και Μαΐστρο Μίνωα (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός).

Σύμφωνα με την ίδια την ομάδα, η πρόταση επιχειρεί τη συγκρότηση ενός υποδειγματικού κτηριακού συγκροτήματος δημόσιων υπηρεσιών, τόσο ως προς την ιδιαίτερη βιοκλιματική και καινοτόμα δομή όσο και ως προς τη συμβολή στο αστικό περιβάλλον. Στοχεύει επιπλέον στη λειτουργική επάρκεια, τη χωρική ευελιξία, την αισθητική προβολή στον δημόσιο χώρο, την οικοδομική καινοτομία, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό και την ενεργειακή ευφυΐα. Από την ομάδα, προτάθηκε ένα “Τοπιακά” προσανατολισμένο συγκρότημα, ως σημαντικό τοπόσημο ενίσχυσης ταυτότητας και οικονομικής ενδυνάμωσης της αστικής περιοχής.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ:


– ευρεία εισχώρηση του υπαίθριου δημόσιου χώρου στον πυρήνα του κτηρίου, με ανάδειξη δύο επάλληλων επιπέδων άμεσης πρόσβασης από την πόλη,


– βιοκλιματική επεξεργασία όψεων και γεωμετρική οργάνωση της σύνθεσης μέσω ενός ισχυρού διαπερατού “διπλού” βιοκλιματικού πετάσματος,


– “πράσινη” διάτρηση κτηρίου υλοποιούμενη από τη διαμήκη παλλόμενη αιθριακή σχισμή, το εσωτερικό διάτρητο φυτικό πέτασμα και το φυτεμένο δώμα,


– “πράσινη” οργάνωση πρότυπων γραφειακών χώρων με δημιουργία ενός “εσωτερικού γραφειακού τοπίου” μικροφυτεύσεων.

Η κύρια στάθμη εισόδου-“κάτω πλατεία” διαμορφώνεται σε υποβάθμιση ως προς τον περιβάλλοντα αστικό χώρο, αλλά σε συνέχεια του τοπιακού αναγλύφου μέσω πρανών και αναβαθμών και στα δύο αστικά μέτωπα. Η δημόσια λειτουργία τής “κάτω πλατείας” ενισχύεται με χώρους συνάθροισης κοινού -Μουσείο & Αμφιθέατρο.


Η στάθμη δημόσιων ροών-“άνω πλατεία” παραλαμβάνει τις ροές των πεζών συνεπίπεδα, με τον περιβάλλοντα αστικό χώρο, επιτρέποντας τη διάσχιση του κτηριακού όγκου και τη διασύνδεση με τα περιφερικά δίκτυα κίνησης πεζών.

Στις ανώτερες στάθμες γραφειακών χρήσεων, οι μεταβατικές περιοχές κινήσεων, εκτόνωσης και επικοινωνίας, ορίζονται από τα κυρίαρχα συνθετικά φυτικά πετάσματα, ως προς το κεντρικό αίθριο.


Στο φυτεμένο δώμα δημιουργείται πολιτιστικός υπαίθριος χώρος προσβάσιμος από το κοινό, συσχετισμένος με εστιατόριο και “κήπο των τεχνών”, ο οποίος θα διαθέτει το σημαντικότατο προνόμιο θέασης του βράχου της Ακρόπολης προς τη μια πλευρά και του Πειραιά προς την άλλη.

Υπόμνηση σύνδεσης ανάμεσα στην αρχαία Αθήνα και στο πρώτο πολεοδομημένο λιμάνι της παγκόσμιας ιστορίας, σύνδεση που υλοποιούταν από τη ζώνη των Μακρών Τειχών.

Ομάδα μελέτης: Χελιδώνη Κατερίνα-Αρχιτέκτων Μηχανικός, Μπακοπάνου Σταυρούλα-Αρχιτέκτων Μηχανικός, Κολιάκη Βασιλική-Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δαφερέρα Γεωργία-Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ψυχογιός Παναγιώτης-Πολιτικός Μηχανικός, Μαΐστρος Μίνως-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Σύμβουλος: Μωραΐτης Κωνσταντίνος-Αρχιτέκτων Μηχανικός-Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ

Συνεργάτης: Λαμπρινή Κιτσούλη-Αρχιτέκτων Μηχανικός

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

Related posts

Προκλητικές πόζες από την Lauren Rose

celeb

Η Εύα Λάσκαρη σε οδηγεί στην αμαρτία

celeb

Οι celebrities που παντρεύτηκαν γαλαζοαίματους κι έγιναν «βασίλισσες»

celeb

Αγαλματένιο κορμί σε ερωτικό παραλήρημα

celeb

Ομορφιά που σκανδαλίζει

celeb

Μπύρα, παραλία και nip slip για την Emily Ratajkowski

celeb

Luxurious όνειρο το παραθαλάσσιο διαμέρισμα στο Λαιμό Βουλιαγμένης

celeb

Ένα ηλεκτρικό πενταθέσιο ιπτάμενο TAXI αλλάζει τους κανόνες στον αέρα

celeb

Το νέο «κορίτσι» του Πέτρου Κωστόπουλου

celeb