TECH

Ιστορική διαστημική αποστολή: Δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης συλλέγει η Κίνα

Ιστορική-διαστημική-αποστολή:-Δείγματα-από-την-επιφάνεια-της-Σελήνης-συλλέγει-η-Κίνα

Μια ιστορική αποστολή στη

Σελήνη

, τον φυσικό δορυφόρο του πλανήτη μας, φαίνεται να ολοκληρώνει η

Κίνα

καθώς το ρομποτικό σκάφος του προγράμματος

Chang’e-5

προσσεληνώθηκε με επιτυχία και ξεκινάει τη διαδικασία συλλογής δειγμάτων από την επιφάνεια της Σελήνης.

Σε περίπτωση που το ρομποτικό σκάφος καταφέρει να επιστρέψει στη Γη με δείγματα, περίπου 4 κιλών, από την επιφάνεια της Σελήνης, θα πρόκειται για την τρίτη επιτυχημένη παρόμοια αποστολή μετά το αμερικανικό πρόγραμμα Apollo στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, και αποστολές ρομποτικών σκαφών από την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση.

Το πρόγραμμα Apollo των ΗΠΑ κατάφερε να φέρει στον πλανήτη μας

382 κιλά σεληνιακού υλικού

το οποίο ακόμα και σήμερα μελετούν οι επιστήμονες. Μάλιστα, ένα μικρό κομμάτι του υλικού που έφεραν οι αμερικανικές αποστολές από τη Σελήνη εκτίθενται και στο

Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

, καθώς μέρος από τα περίφημα Goodwill moon rocks, τα θραύσματα λίθων από την επιφάνεια της Σελήνης, που συνέλεξε το πλήρωμα του Apollo 11 δωρήθηκαν το 1970 από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Ελλάδα και σε 100 ακόμη χώρες.

Σε περίπτωση που η κινεζική αποστολή ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που υλικό από την επιφάνεια της Σελήνης θα μεταφερθεί στη Γη.

With Chang’e 5, China has launched an effort to join the U.S. & the former Soviet Union in obtaining lunar samples. We hope China shares its data with the global scientific community to enhance our understanding of the Moon like our Apollo missions did & the Artemis program will. pic.twitter.com/mPjG4FE0qQ

— NASA (@NASA) November 23, 2020

Το κινεζικό πρόγραμμα εξερεύνησης του φυσικού δορυφόρου του πλανήτη μας Chang’e, που πήρε το όνομά του από την κινεζική θεότητα της Σελήνης, ξεκίνησε να υλοποιείται το 2007, όταν το Chang’e 1 και το Chang’e 2 τρία χρόνια αργότερα, κατάφεραν να τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Ακολούθησε το Chang’e 3 το 2013 και το Chang’e 4 το 2019, το οποίο κατάφερε να προσσεληνωθεί. Η τελευταία φάση του προγράμματος, το Chang’e-5 αναμένεται να συγκεντρώσει δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης, ενώ το μελλοντικό πρόγραμμα Chang’e 6 σκοπεύει στην ανάπτυξη ενός ρομποτικού σταθμού στον νότιο πόλο της Σελήνης, ώστε μέχρι το 2030 η Κίνα να στείλει για πρώτη φορά μετά τις ΗΠΑ, επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι.

Το Chang’e 5 ξεκίνησε να ετοιμάζεται για το ταξίδι του στις 23 Νοεμβρίου 2020 στις 20:30. Στις 28 Νοεμβρίου στις 12:58, ενεργοποιήθηκε ο κινητήρας του και μέσα σε 17 λεπτά από την απογείωση του έφτασε τροχιά 400 χλμ γύρω από τη Σελήνη. Το πρωί της 30ης Νοεμβρίου, το όχημα που είχε σχεδιαστεί να προσσεληνωθεί αποσπάστηκε από τον μηχανισμό εκτοξευσης και την 1η Δεκεμβρίου ακούμπησε την επιφάνεια της Σελήνης.

Το κινεζικό ρομποτικό σκάφος αναμένεται να παραμείνει στη Σελήνη για περίπου δύο εβδομάδες και η επιστροφή του στη Γη και συγκεκριμένα σε βάση στη Μογγολία, αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

139556590_16068434623451n

Στο κινεζικό πρόγραμμα προσσελήνωσης συμμετέχει επικουρικά και η

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA)

η οποία παρέχει υποστήριξη μέσω του σταθμού της στη Γαλλική Γουιάνα ενώ κατά τη φάση προσγείωσης, η ESA θα χρησιμοποιήσει τον σταθμό της, που βρίσκεται στις Κανάριες Νήσους.

Το Chang’e-5 δεν είναι το μοναδικό διαστημικό πρόγραμμα σε εξέλιξη καθώς η αποστολή Hayabusa2 της Ιαπωνίας, η οποία βρίσκεται στο διάστημα από το 2014, αναμένεται να επιστρέψει με δείγμα υλικού από έναν αστεροειδή που ονομάζεται Ryugu τις επόμενες ημέρες.

Ειδήσεις σήμερα: Στη μάχη κατά του ιού η Ελλάδα με το νέο rapid test – Πού στηρίχθηκαν οι επιστήμονες για την κατασκευή του

Πότε θα λήξει το lockdown – Νέα παράταση «δείχνουν» τα δεδομέναΗΠΑ: Πανδημία, η λέξη της χρονιάς

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, -

Related Articles

Η Ελλάδα έχει πλέον 5G (και ας μην ξέρει τι είναι)

admin

Η πανδημία συνεχίζει να «πολιορκεί» την Αττική- Η γεωγραφική κατανομή των 510 νέων κρουσμάτων

admin

IT PRO | DEV Connections: Το κορυφαίο Virtual Conference για τους επαγγελματίες τεχνολογίας Πληροφορικής

admin

Πιερρακάκης: Διεκδικεί διεθνές βραβείο για την βελτίωση της κοινωνίας μέσω της τεχνολογίας

admin

Ο αρχιτέκτονας της πολιτικής «Στροφή προς την Ασία» της κυβέρνησης Ομπάμα, ηγείται της πολιτικής στην περιοχή

admin

Ταξίδι στα ’90s μέσα απ’ αυτό το ρετρό καφέ που άνοιξε στο Μόντρεαλ (Φωτογραφίες)

admin

ΕΚΤ: Αισθητά μειωμένη η ζήτηση για δάνεια το τέταρτο τρίμηνο του 2020

admin

Ο Drake έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που έφθασε τα 50 δισεκατομμύρια streams στο Spotify

admin

Τι σημαίνει η αποστροφή του ανθρώπου προς τις μηχανές και πότε αυτό θα αλλάξει;

admin