FACES

Ο Αριστείδης Τζονευράκης θέλει να κάνει μόδα την παράδοση

Ο Αριστείδης Τζονευράκης θέλει να κάνει μόδα την παράδοση

Ο Αριστείδης Τζονευράκης θέλει να κάνει μόδα την παράδοση

Από την ιματιοθήκη του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος (Π.Λ.Ι.) και το δικό του εργαστήρι παραδοσιακού ενδύματος στη συνεργασία με τον οίκο Zeus+Dione και τη Γιάννα Αγγελοπούλου, η διαδρομή απαιτεί ταλέντο, δουλειά, πείσμα και τύχη. Για τον Αριστείδη Τζονευράκη, έναν από τους λίγους τεχνίτες που ασχολούνται με το παραδοσιακό ρούχο, η παράδοση δεν είναι κάτι που ανήκει στα μουσεία αλλά έχει θέση σε μια σύγχρονη γκαρνταρόμπα και πάνω της μπορεί να στηριχτεί η ελληνική μόδα για να γίνει παγκόσμια.

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σου με το παραδοσιακό ένδυμα;

Αριστείδης Τζονευράκης: Μάλλον κατά τύχη –αν και η ανάγκη για δημιουργία ήταν κάτι που υπήρχε μέσα από τότε που ήμουν παιδί. Το 2000 δούλευα σε ένα καφέ που βρισκόταν ακριβώς δίπλα στη δανειστική ιματιοθήκη του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Ναύπλιο. Εκεί δούλευε ο Κώστας Γκίκας που μετέπειτα έγινε δάσκαλός μου. Μια μέρα, λοιπόν, παρήγγειλε έναν καφέ, έτυχε να του τον πάω εγώ και είχα την ευκαιρία να δω το χώρο όπου δούλευε. Είδα τις μηχανές, τα σχέδια, τα ρούχα και μου κίνησαν την περιέργεια. Η συνεργασία μας όμως ξεκίνησε μετά από ένα χρόνο όταν, αφού τελείωσα το στρατιωτικό μου, τον συνάντησα ξανά τυχαία και μου είπε ότι έψαχνε για βοηθό. Αν και είχα σκοπό να επιστρέψω στην Αμερική –όπου είχα πάει όταν αποφάσισα ότι δεν με ενδιέφερε να τελειώσω το ΤΕΙ Μηχανολογίας στο οποίο είχα περάσει- μου άρεσε η ιδέα και δεν έχασα την ευκαιρία να το δοκιμάσω.

Δουλεύοντας στο Π.Λ.Ι. διαπίστωσα ότι υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης της δουλειάς που γινόταν τότε και ότι ο ανταγωνισμός ήταν τέτοιος που με απογοήτευε και με ενθάρρυνε ταυτόχρονα. Από τη μία απογοητεύτηκα γιατί είδα ότι όσοι έκαναν παραδοσιακό ένδυμα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο και από την άλλη με ενθάρρυνε το γεγονός ότι υπήρχαν περιθώρια να κάνω πιο ωραία πράγματα. Εκεί γνώρισα και την κυρία Ιωάννα Παπαντωνίου (σ.σ πρόεδρο του Π.Λ.Ι.) και με την καθοδήγησή της αλλά και τις συμβουλές του δασκάλου μου αρχίσαμε να εξελίσσουμε το αντικείμενο. Στόχος μας από την πρώτη στιγμή ήταν να φέρουμε αυτές τις δημιουργίες στη σύγχρονη εποχή.

-- -

Related Articles

Χώρισε η Κέισι Μίζιου;

admin

Η Όλγα Φαρμάκη επέστρεψε στη δουλειά με τη φουσκωμένη της κοιλίτσα!

admin

Σία Κοσιώνη | Με casual look για βόλτα με τον γιο της, Δήμο (pics)

admin

Μαρέβα Μητσοτάκη | Το μήνυμα υποστήριξης της στη Σοφίας Μπεκατώρου στο Twitter

admin

Good Job Nicky: ‘Θα μου πουν ‘έχεις μπλε μαλλιά, άρα είσαι gay’. Είναι αστείο!’

admin

Ναταλία Δραγούμη | Ποζάρει πλάι στην 17χρονη κόρη της και μοιάζουν με αδερφές

admin

Η Εβελίνα Παπούλια ξεκαθαρίζει τη θέση της μετά τις δηλώσεις για Κιμούλη – Δούκα

admin

Ο Πάνος Καλίδης μετά το Survivor θα εμφανιστεί σε ακόμη ένα ριάλιτι

admin

Η Ελένη Μενεγάκη αναπολεί το καλοκαίρι με ένα αισιόδοξο μήνυμα

admin