WOMAN

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα αυτή τη μέρα;

Πρωταπριλιά:-Γιατί-λέμε-ψέματα-αυτή-τη-μέρα;

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα αυτή τη μέρα;

Η πρώτη μέρα του Απρίλη σήμερα. Σου την έχουν… “φέρει” ή όχι ακόμη. Πρόσεχε… Και οργάνωσε τις δικές σου φάρσες. Έχεις ακόμη πολλές ώρες στη διάθεσή σου.

Το έθιμο θέλει τα γεμίζουμε με ψέματα την Πρωταπριλιά. Αθώα ψέματα… Σαν παιχνίδι… Σε όλο τον κόσμο το συνηθίζουν. Από πού προήλθε όμως το έθιμο αυτό;

Όπως διαβάζουμε στο sansimera.gr οι ρίζες του εντοπίζονται στη Δύση και συγκεκριμένα στους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για μεγάλα ψάρια έδιναν κι έπαιρναν.

Τον Μεσαίωνα, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, λόγω του Πάσχα. Το 1560 ή το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ μετέθεσε την αρχή του έτους από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει η χώρα του ημερολογιακά με τις άλλες χώρες. Η αλλαγή αυτή δημιούργησε προβλήματα στο λαό που δεν αποδέχτηκε σύσσωμος την αλλαγή. Όσοι από τους υπηκόους του βασιλιά την αποδέχτηκαν πείραζαν εκείνους που συνέχιζαν να τηρούν την παλιά πρωτοχρονιά (1η Απριλίου), λέγοντάς τους περιπαικτικά ψέματα ή κάνοντάς τους ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα.

Διάβασε επίσης: Σκέφτεσαι να μεταναστεύσεις; Αυτές είναι οι 10 καλύτερες χώρες του κόσμου για να ζήσεις

Από τους Κέλτες και τους Γάλλους το έθιμο μεταλαμπαδεύτηκε σ’ όλο τον κόσμο, με προεξάρχουσες τις εφημερίδες στις αρχές του 20ου αιώνα και στη συνέχεια τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που συχνά μεταδίδουν πολύ επιτυχημένες ειδήσεις – φάρσες. Στο διαδίκτυο, τα λεγόεμαν “Hoaxes” έχουν την τιμητική τους (και όχι μόνο αυτή τη μέρα). Στόχος να  ξεγελάσουν ακόμη και τους πιο… υποψιασμένους!

Στον ελληνικό χώρο το έθιμο πρέπει να ήταν γνωστό από την εποχή των Σταυροφοριών. Η συνήθεια να λένε ψέματα δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα. Μάλιστα, αποτελεί, όπως υποστηρίζει ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας, συνήθη μηχανισμό στην προσπάθεια εξασφάλισης της επιτυχίας μιας μαγικής ενέργειας ή ενός δύσκολου έργου, βάσει της αντίληψης ότι η ψευδολογία ξεγελά και εμποδίζει τις βλαπτικές δυνάμεις. Και το ψέμα της Πρωταπριλιάς είναι «ένα σκόπιμο ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την αγροτική παραγωγή», σύμφωνα με το λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο.

Εσύ; Τι πλακίτσες θα κάνεις σήμερα;

Related Articles

Πώς να φορέσεις τη λεοπάρ φούστα

admin

Tα 5 superfoods που μπορούν να σου ανεβάσουν τη διάθεση

admin

Τα 3 ζώδια για τα οποία ο Απρίλιος θα είναι ο καλύτερος μήνας

admin

Μακαρόνια με ψημένη φέτα και ντοματίνια: Η συνταγή που έγινε viral στο TikTok

admin

9 συμβουλές για να επιλέξεις ρούχα που θα σε δείχνουν 10 χρόνια νεότερη

admin

Τι λένε τα άστρα για το ζώδιο σου για το 2021 (Μέρος Α’)

admin

Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν πίνεις μια κουταλιά ελαιόλαδο την ημέρα

admin

Η τέλεια συνταγή για νηστίσιμη λαγάνα

admin

Το φρούτο-υπερτροφή που μπορεί να γίνει το κλειδί για υγιές, λαμπερό δέρμα

admin