Image default
WOMEN ONLY

Πώς μαγειρεύονται τα σπαράγγια και ποια είναι τα οφέλη τους;

Πώς μαγειρεύονται τα σπαράγγια

Όποιο κι αν είναι το χρώμα του, αυτό το λαχανικό περιλαμβάνει έναν μακρύ κατάλογο θρεπτικών συστατικών – συμπεριλαμβανομένων του καλίου και του φυλλικού οξέως, τα οποία βρίσκονται σε σημαντικά ποσοστά.

Διάβασε επίσης: Tα οφέλη της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και γιατί πρέπει να την τρως

Η έλλειψη χρώματος στα άσπρα σπαράγγια οφείλεται στο γεγονός ότι καλλιεργούνται κάτω από το χώμα. Από τη στιγμή που δεν απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου, δεν παράγουν χλωροφύλλη, το χημικό στοιχείο που προσδίδει το πράσινο χρώμα στα φυτά καθώς και κάποια άλλα θρεπτικά συστατικά. Μπορείς να χρησιμοποιείς στις συνταγές σου και τα τρία διαφορετικά χρώματα, αν και μερικοί υποστηρίζουν ότι τα άσπρα σπαράγγια έχουν πιο γλυκιά γεύση.

Πώς να τα επιλέξεις;

Τα λεπτά σπαράγγια έχουν έντονη γεύση χόρτου, ενώ το χοντρό μέρος είναι πιο ώριμο:

  • Ψάξε για  ένα ματσάκι που να είναι σταθερό στην αφή με σφιχτά, κλειστά μπουμπούκια στην κορυφή
  • Αν οι άκρες είναι ανθισμένες, στεγνές και διαχωρισμένες, μην τα προτιμήσετε, αφού δεν θα έχουν τόσο έντονη γεύση.

Πώς να τα αποθηκεύσεις;

Επειδή τα σπαράγγια χάνουν αρκετά γρήγορα τη γεύση τους, σε σχέση με άλλα λαχανικά, κατανάλωσε τα όσο πιο άμεσα μπορείς, ειδικά αν τα  έχεις αγοράσει από το supermarket. Όταν δεν χρειάζεται να αποθηκεύσεις τους μίσχους, τύλιξε τα υπόλοιπα σε μια βρεγμένη πετσέτα ή τοποθέτησε τα σε ένα ποτήρι με λίγο νερό.

Δες πώς μαγειρεύονται τα σπαράγγια και ποια είναι η διατροφική αξία τους:

Προετοιμασία

Τα σπαράγγια χρειάζονται ένα καλό, γρήγορο πλύσιμο και κόψιμο των άκρων:

  • Οι σκληρές άκρες θα σε καθοδηγήσουν στο πόσο πρέπει να τις κόψεις.
  • Αν τα σπαράγγια είναι αρκετά ινώδη, αφαίρεσε το πάνω στρώμα με το εργαλείο που χρησιμοποιείς για να ξεφλουδίσεις τα φρούτα και τα λαχανικά.

Μαγείρεμα

  • Τα σπαράγγια δεν χρειάζονται ιδιαίτερο μαγείρεμα. Άστα να βράσουν 2 με 3 λεπτά και ύστερα πρόσθεσε λάδι, λεμόνι και αλάτι.
  • Θα χρειαστείς 300 γραμμάρια σπαράγγια, 4 φλιτζάνια βρασμένο σιτάρι, 1 φλιτζάνι φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ½ φλιτζάνι μαϊντανό (τα φύλλα του σε χοντρά κομμάτια), ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένη μέντα. Και λίγη φέτα.
  • Βράσε τα σπαράγγια για 3 λεπτά, ίσα για να μαλακώσουν. Κόψτα στη μέση και τοποθέτησέ τα σε ένα μπολ, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίξε ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψέ τα καλά. Ρίξε χοντρά κομμένα κομμάτια φέτας και είναι έτοιμο.

Διατροφική αξία του σπαραγγιού (περίπου 4 με 6 κομμάτια): 13 θερμίδες, 1 γραμμάριο φυτικές ίνες, 135 γραμμάρια φώσφορο, 35 γραμμάρια φυλλικό οξύ.

Related posts

Δείξε νεότερη με το σωστό χρώμα στα μαλλιά

celeb

Μάσκες με γιαούρτι: Συνταγές αν έχεις ξηρό δέρμα, ακμή ή θαμπάδα

celeb

Μπρόνζερ τον χειμώνα: Τα λάθη που κάνεις και η σωστή χρήση

celeb

Ισπανική τονοσαλάτα: Η νόστιμη και έθνικ συνταγή για το ταπεράκι στο γραφείο

celeb

Θα βγεις απόψε; Αυτό είναι το πιο εύκολο μακιγιάζ και χτένισμα!

celeb

Φτιάξε εύκολα τις top συνταγές για μάσκες ομορφιάς με ελαιόλαδο (για πρόσωπο, σώμα και μαλλιά!)

celeb

Συμβουλές για απαλό σώμα (το τρικ, πού να δώσεις έμφαση, τι να κάνεις στο σπίτι κ.ά.)

celeb

Κρέμες ΒΒ και CC: Εσύ ξέρεις ποια να επιλέξεις για σένα;

celeb

Να γιατί ΠΡΕΠΕΙ να τρως (ή να πίνεις) ένα ρόδι τη μέρα όσο τα βρίσκεις!

celeb