FUN & STRANGE Top News

Στο ονειρικό πυργόσπιτο της Ανατολικής Μάνης

Η Ανατολική Μάνη είναι ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της Ελλάδας και μόνο όποιος έχει επισκεφτεί τις συγκεκριμένες περιοχές μπορεί να καταλάβει. Ξεροί και απότομοι λόφοι που φτάνουν μέχρι μικρούς ή μεγαλύτερους όρμους, τραχιά βουνά, απόκρημνες ακτές, ολοπέτρινα χωριά, διάσπαρτα δέντρα ελιάς με τον πολύτιμο καρπό και ένας ήλιος εκτυφλωτικός και συνάμα ζωογόνος. Αέρηδες και ανελέητα λιοπύρια, στουρναρόπετρες και κοφτερά κοτρόνια, σκληράδα, γύμνια, ένταση. Ατεγκτη, άνυδρη, πετροσπαρμένη γη!

Το Έξω Νύμφιο ή Νύφι είναι ένα Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ανατολικής Μάνης και αποτελείται από τους κύριους οικισμούς Μέσα Χώρα (ο παλαιότερος), Έξω Νύφι, Βίγλα, Ατσούπι, τους παραλιακούς Γιαλό και Αλύπα και το μικρό ορεινό Κουρνό, με λίγα σπίτια γύρω από τη βρύση, στο Μοναστήρι της Παναγιάς, ψηλά στο βουνό. Το Έξω Νύμφιο δεσπόζει στη περιοχή αφού ο οικισμός είναι αμφιθεατρικά κτισμένος σε προνομιούχα θέση παράλληλα προς τη θάλασσα, σε πλαγιά λόφου. Αυτά τα παραδοσιακά πυργοχώρια-αετοχώρια, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Σαγγιά, έχουν διατηρήσει το παραδοσιακό χρώμα τους, καθώς πύργοι και πυργόσπιτα αντιμετωπίζονται οπό τους νεώτερους ιδιοκτήτες με σεβασμό και αγάπη, ενώ ένα από αυτά αποτέλεσε το σκηνικό της «Τρικυμίας», της ταινίας που σκηνοθέτησε ο Τζον Κασσαβέτης το 1982.

Μία από αυτές τις τυχερές ιδιοκτήτριες ενός εκπληκτικού πυργόσπιτου της περιοχής, του Μάινα, είναι η αρχιτεκτόνισσα Έλενα Ζερβουδάκη, μια εξαιρετική επιστήμονας και δημιουργός από το 1994 της περίφημης ομάδας z-level με πολλά βραβεία, συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις και σπουδαία επιτεύγματα στο ενεργητικό της. To Μάινα, στο Έξω Νύφη, ήταν ένα ερειπωμένο μεγαλιθικό διώροφο κτίσμα του 18ου αιώνα, αποκομμένο αρκετά από το δρόμο, με μοναδική πρόσβαση μέσω ενός λιθόστρωτου, κακοτράχαλου μονοπατιού. Το ερείπωμένο κτίριο ήταν χαμένο μέσα σε κήπο με ελιές, χαρουπιές και φραγκοσυκιές και περιβαλλόταν από μια βραχώδη αγκαλιά με μια σπηλιά. Ανατολικά η αυλή γειτνίαζε με πύργο μνημείο του 16ου αιώνα και στην είσοδο της υπήρχε ένα βυζαντινό εκκλησάκι με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα.

Η Έλενα Ζερβουδάκη και η z-level ξεκίνησαν την αρχιτεκτονική μελέτη για την ανακατασκευή του κτιρίου το 2007, μία εξαιρετικά απαιτητική εργασία που κράτησε 4 ολόκληρα χρόνια, καθώς χρειάστηκε να γίνουν μεγάλες τεχνικές υπερβάσεις εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών της περιοχής, για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του πυργόσπιτου και για να διατηρηθούν στο ακέραιο τα παραδοσιακά στοιχεία της αρχιτεκτονικής της Μάνης. Έτσι, όταν πλέον αποφασίστηκε να μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας, έγινε η επιλογή από την αρχιτέκτονα, αντί να εξοπλίσει το κατάλυμα με τον άκρως απαραίτητο, ανθεκτικό και άχαρο ξενοδοχειακό εξοπλισμό να τολμήσει κάτι πιο προσωπικό έχοντας εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που θα το επισκεφτούν ότι θα το εκτιμήσουν θα το χαρούν και θα το προσέξουν.

Το αρχικό κτίσμα διατηρήθηκε ως ένας μακρόστενος όγκος, δύο επιπέδων, συνολικής επιφάνειας 88 τετραγωνικών μέτρων, που αναπτύσσεται κάθετα στις υψομετρικές καμπύλες του άνυδρου λόφου, έχοντας μια εκπληκτική θέα και αντικρίζοντας το απέραντο γαλάζιο αλλά και την ανατολή του ηλίου. Στη συνέχεια του παλαιού κτίσματος, προστέθηκε ένας δεύτερος μακρόστενος, ψηλότερος όγκος, διατηρώντας την ίδια κάθετη σχέση με το ανάγλυφο του τοπίου, που αποτέλεσε τη σύγχρονη προσθήκη, επιφάνειας 62 τετραγωνικών μέτρων. Και τα τρία επίπεδα της κατοικίας είναι μονόχωρα, εξασφαλίζοντας με την κατάλληλη τοποθέτηση των ανοιγμάτων εύκολη πρόσβαση του φωτός αλλά και σωστό αερισμό, που είναι εξαιρετικά απαραίτητος κατά τη διάρκεια του ζεστού λακωνικού καλοκαιριού.

Το Μάινα, που τα τελευταία χρόνια διατίθεται ως ξενώνας πολυτελείας αλλά με οικολογικές αρχές από το γραφείο ταξιδίων Nordix, αποτελείται σήμερα από δύο αυτόνομες μονάδες, οι οποίες όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ενιαίος χώρος. Κάθε επίπεδο έχει ανεξάρτητη πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους που διαμορφωθήκαν ο καθένας ξεχωριστά σύμφωνα με τον ηλιασμό και το φυσικό ανάγλυφο του σημείου.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι το Μάινα έλαβε τιμητική διάκριση στα «Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2015» ως ένα από τα καλύτερα 13 αρχιτεκτονήματα της Ελλάδας την περίοδο 2000-2014.

Αρχιτεκτονική μελέτη/επίβλεψη: Έλενα Ζερβουδάκη, Εταιρεία z-level


Στατική μελέτη/σύμβουλοι: Δημήτρης Αρνέλλος, Μαίρη Καζάκου


Εσωτερική διακόσμηση/επίπλωση: Έλενα Ζερβουδάκη


Ενεργειακή μελέτη: Δημήτρης Μαντάς


Αρχιτεκτονική τοπίου: Έλενα Ζερβουδάκη


Κατασκευή: Βλαδίμηρος Ντούρμα


Επιφάνεια οικοπέδου: 900 m²


Συνολική επιφάνεια: 150 m²


Χρόνος μελέτης: 2007


Χρόος αποπεράτωσης: 2011


Φωτογραφίες: Μπάμπης Λουιζίδης

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ mani.org.gr/, travelstyle.gr/

Related posts

Iδιωτικά νησιά για πολυεκατομμυριούχους

celeb

Η Εύα Λάσκαρη σε οδηγεί στην αμαρτία

celeb

Οικογενειακό «θηρίο» 306 ίππων δια χειρός Affalterbach

celeb

Η Ιρίνα Σάικ προκαλεί και πάλι πανικό στο Instagram

celeb

Η Αθηνά Οικονομάκου στις Μαλδίβες

celeb

Ποια είναι η 28χρονη που έχει κλέψει την καρδιά του 54χρονου Tom Cruise;

celeb

Οι τολμηρές φαντασιώσεις του Emanuele Ferrari

celeb

Η Κόννυ Μεταξά με κατακόκκινο ολόσωμο μαγιό

celeb

€2.200.000 για μία από τις πιο ονειρικές βίλες της Ζακύνθου

celeb