Image default
RELATIONSHIPS

Τι είναι αυτό που ολοκληρώνει το καλό σεξ

Μια αγκαλιά που διαρκεί, μια κουβέντα, μια μικρή εξομολόγηση, μια αστεία διήγηση, ένας σύντομος ύπνος στο πλευρό κάποιου, μπορεί να ολοκληρώσει μια σχέση εγγύτητας και να δυναμώσει τους συναισθηματικούς δεσμούς του ζευγαριού. Μετά το σεξ, τα άτομα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Είναι γυμνά, ύστερα από έναν οργασμό -το καλό σενάριο- και τα σώματά τους είναι πλούσια σε ωκυτοκίνη και ντοπαμίνη. Για να συνεχιστεί αυτή η θετική κατάσταση του εγκεφάλου θα πρέπει με έναν τρόπο να επικυρωθούν τα θετικά συναισθήματα.

Εδώ θα μπορούσε κάποιος να πει ότι όλα αυτά αφορούν μία σταθερή σχέση και όχι μια ευκαιριακή. Κι όμως, ακόμη και για να ζεις απλώς τη στιγμή, δεν αρκεί ένα καλό σεξ όσο ένταση και αν έχει. Δεν έχει σημασία αν είστε φίλοι με οφέλη (friends with benefits), αν έχετε μακροχρόνια σχέση, αν πρόκειται για γνωριμία μίας νύχτας ή το τυπικό σεξ ενός παντρεμένου ζευγαριού. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται περίεργο το να ασχοληθείτε με τη φροντίδα κάποιου που ενδεχομένως δεν θα ξαναδείτε, η συμπεριφορά αυτή εξασφαλίζει ότι όλοι απολαμβάνουν φροντίδας και σεβασμού και αφήνει ένα γλυκό αποτύπωμα ακόμη και στους εραστές της μίας νύχτας.  Αφιερώστε λίγο χρόνο για να συνδεθείτε με τον σύντροφό σας και προβληματιστείτε για όλα όσα συνέβησαν με θετικό και ευγενικό τρόπο. Το είδος της σχέσης που βρίσκεστε δεν μειώνει την ανάγκη να εξασφαλίσετε ότι όλοι αισθάνονται καλά για όσα προηγήθηκαν.

Εδώ, βέβαια, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι μια συμπεριφορά απότομη, ψυχρή, κυνική, μπορεί για κάποιους να σημαίνει ότι ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι δεν θέλουν  πολλά – πολλά, θέλουν η σχέση να παραμείνει στο επίπεδο του σωματικού. Αυτό, όμως, είναι μια λανθασμένη τακτική, καθώς μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά αρνητικών συμπεριφορών. Κάποιος μπορεί να νιώσει ντροπή, όχι για την πράξη αυτή καθεαυτή, αλλά γιατί μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια συναισθήματα και αντιλήψεις κρυμμένες στο υποσυνείδητο, από φόβο και ενοχές μέχρι αηδία, με συντηρητικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο και να μετανιώσει που το έκανε.

Αλλά πέρα από την ντροπή, υπάρχει και μια άλλη αρνητική πτυχή που ακολουθεί το σεξ. Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται για αδιευκρίνιστο λόγο στεναχωρημένοι αμέσως μετά την έντονη σεξουαλική ευχαρίστηση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τουλάχιστον το 50% των ανδρών και των γυναικών έχουν νιώσει έστω μία φορά στη ζωή τους Μετασυνουσιακή Δυσφορία (post-coital dysphoria). Αυτή εκδηλώνεται με συμπεριφορές τύπου «δεν θέλω να με αγγίζουν και θέλω να μείνω μόνος μου» ή «αισθάνομαι δυσαρεστημένη, ενοχλημένη και πολύ νευρική, κενή». Αν και δεν είναι ξεκάθαρο τι οδηγεί στη Μετασυνουσιακή Δυσφορία έχει προταθεί ότι, για κάποιους τουλάχιστον, τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στην πτώση των επιπέδων των ενδορφινών και ορισμένων ορμονών που κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια του οργασμού. Σε μια τέτοια περίπτωση, μια καθησυχαστική κουβέντα κατανόησης μπορεί να ηρεμήσει το άτομο και να το κάνει να χαλαρώσει, αλλά και να κατανοήσει ότι δεν ευθύνεται κάποιος για αυτό που νιώθει.

Related posts

Να ξεχάσουν το σεξ οι νέοι γονείς;

celeb

Priyanka Chopra Masters the Thigh-High Slit and More Best Dressed Stars

celeb

7 έξυπνοι τρόποι για να βοηθήσεις την κολλητή σου να ξεπεράσει τον χωρισμό

celeb

Is the Choker Still in Style? Camila Cabello Says Yes With 2 New Looks

celeb

Περίπτωση bad kisser; Οι 4 τεχνικές για να διορθώσεις τα φιλιά σας, σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει

celeb

Είσαι έτοιμη να ερωτευτείς; Αυτές είναι οι 3 αδιαπραγμάτευτες αλήθειες που πρέπει να γνωρίζεις

celeb

Whoa! Ava Phillippe Looks More Like Mom Reese Than Ever With New Lob

celeb

Τα 3 υπέροχα πράγματα που κάνουν ένα ζευγάρι πραγματικά ευτυχισμένο

celeb

Πέντε λόγοι που οι γυναίκες δεν φτάνουν σε οργασμό

celeb