TECH

Το πρώτο δίκτυο 5G στην Ελλάδα είναι γεγονός

Το-πρώτο-δίκτυο-5g-στην-Ελλάδα-είναι-γεγονός

Το 5G είναι η 5η γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Πρόκειται για την ταχύτερη και πιο αξιόπιστη τεχνολογία κινητής που έχουμε γνωρίσει, αφού θα υποστηρίζει πολύ υψηλές ταχύτητες δεδομένων, σημαντικά αυξημένη χωρητικότητα και σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης.

Έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στην πολύ μεγάλη αύξηση των δεδομένων και τις ανάγκες συνδεσιμότητας της σημερινής σύγχρονης κοινωνίας, στην αποτελεσματική υποστήριξη δισεκατομμυρίων, παράλληλα συνδεδεμένων, συσκευών (Internet of Things) και στην πραγματοποίηση καινοτόμων εφαρμογών που θα αλλάξουν θεαματικά τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε, αφού σχεδιάστηκε για να ικανοποιεί τις καθημερινά αυξανόμενες τεχνολογικά απαιτήσεις, με χαρακτηριστικά που καμία άλλη τεχνολογία δεν είχε έως σήμερα.

Στην πλήρη του ανάπτυξη, το 5G θα δίνει τη δυνατότητα παροχής και διαχείρισης νέων διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Ένας μοχλός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με δυνατότητα εφαρμογής σε διάφορους τομείς όπως η βιομηχανία, η υγεία, οι μεταφορές, οι «έξυπνες» πόλεις, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία κ.ά.

1_COSMOTE_5G_2_2

Ακόμη μια πρωτιά από την COSMOTE

Με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για το 5G η COSMOTE έφερε πρώτη στην Ελλάδα το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, τοποθετώντας την χώρα μας στο κέντρο των τεχνολογικών εξελίξεων. Η εμπορική διάθεση του COSMOTE 5G είναι ήδη πραγματικότητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές οι μέγιστες ταχύτητες ξεπερνούν το 1Gbps. Πρωτοπορώντας για μια ακόμη φορά, η COSMOTE εξελίσσει το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα και προσφέρει πρώτη στους συνδρομητές της υπηρεσίες 5ης γενιάς, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.

Πρόσβαση στο δίκτυο COSMOTE 5G έχουν όλοι οι συνδρομητές της εταιρείας, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή). Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν 5G συσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο COSMOTE. Σήμερα τέτοιες συσκευές είναι οι Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, Samsung Galaxy S20 Ultra, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T, Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Mi10 Pro, Xiaomi Mi10. Σταδιακά σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές, θα πιστοποιούνται όλο και περισσότερες συσκευές.

Το COSMOTE 5G θα επεκταθεί σε ακόμη περισσότερες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, ενώ σταδιακά θα βελτιώνονται οι ταχύτητες mobile Internet και οι χρόνοι απόκρισης (latency) του δικτύου. Η πλήρης ανάπτυξη των δυνατοτήτων του δικτύου COSMOTE 5G θα γίνει με την ενσωμάτωση του νέου φάσματος συχνοτήτων, έπειτα από τη δημοπρασία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η πληθυσμιακή κάλυψη αναμένεται να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος του 2021.

H COSMOTE έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με δίκτυα του εξωτερικού, για παροχή 5G roaming στους πελάτες της σε επιλεγμένες χώρες της Ε.Ε., ενώ η διαθεσιμότητα 5G roaming θα επεκταθεί σύντομα και σε περισσότερες χώρες.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Το 5G, το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, είναι εδώ και το φέρνει πρώτη στην Ελλάδα η COSMOTE. Με το δίκτυο 5G κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς την Κοινωνία των Gigabit. Το COSMOTE 5G θα επεκτείνεται και θα βελτιώνεται συνεχώς, ενώ το νέο φάσμα συχνοτήτων θα μας βοηθήσει να “ξεδιπλώσουμε” τις απεριόριστες δυνατότητές του. Εξελίσσουμε σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στη χώρα, για να μπορούν αύριο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να κάνουν όλα όσα δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Με την τεχνολογία και την καινοτομία, φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους».

1_COSMOTE_5G_5

Πρωτοπορία και ψηφιακή ανάπτυξη


Η πρωτιά της COSMOTE συνοδεύτηκε με την συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Telekom (βασικός μέτοχος του Ομίλου ΟΤΕ) Tim Höttges, της επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας για την Ευρώπη, Dominique Leroy, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό η πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G στη χώρα πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν τεστ ταχυτήτων mobile internet, όπου οι ταχύτητες του 5G ξεπέρασαν το 1Gbps.

1_Συναντηση_με_ΠΘ_2

Μια νέα, ψηφιακή εποχή


Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, ο Όμιλος ΟΤΕ θα στηρίξει τη πορεία της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή, με τις τεχνολογικές υποδομές που δημιουργεί και τα έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT) που υλοποιεί, ενώ επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για το επενδυτικό του πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ στην τετραετία, κυρίως για δίκτυα 5G και FTTH (οπτική ίνα στο σπίτι). Ο κ. Höttges συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου, αλλά και το σχεδιασμό της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας με τη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού».

Η κα. Leroy ενημέρωσε για την πρόθεση της Cosmote να καλύψει με 5G αυτοκινητόδρομους της χώρας, συνολικού μήκους άνω των 2.000χλμ., μέχρι το τέλος του 2023, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου «Συνδεδεμένοι αυτοκινητόδρομοι». Οι «διάδρομοι 5G» (5G Corridors), που περιλαμβάνονται στη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού», θα επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη κίνηση φορτηγών από και προς λιμάνια και αεροδρόμια, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, -

Related Articles

IT PRO | DEV Connections: Το κορυφαίο Virtual Conference για τους επαγγελματίες τεχνολογίας Πληροφορικής

admin

Οι ΗΠΑ σόκαραν τους επενδυτές προσθέτοντας την «Apple της Κίνας» στη μαύρη λίστα

admin

Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να διατηρήσει τον Κρίστοφερ Ρέι ως διευθυντή του FBI

admin

ΕΚΤ: Αισθητά μειωμένη η ζήτηση για δάνεια το τέταρτο τρίμηνο του 2020

admin

Παρατείνει η Αυστρία το lockdown, διαδηλώσεις στη Βιέννη- Συγκέντρωση 10.000 ανθρώπων

admin

H HONOR φέρνει το Magic UI 3.0 στη σειρά συσκευών Honor 20, Honor View 20 και Honor 9X

admin

Ηγέτες από όλον τον κόσμο χαιρετίζουν τον Τζο Μπάιντεν- «Ανυπομονούν» να συνεργαστούν μαζί του

admin

Πλέον μια επιχείρηση ελέγχει και διαχειρίζεται τον εξοπλισμό της από μακριά

admin

Οφέλη €2,6 δισ. μπορεί να αποφέρει το 5G στην Ελλάδα ως το 2025

admin