TECH

IIF: Εκτίναξη του παγκόσμιου χρέους στα 281 τρισ. δολ. – Στις πιο υπερχρεωμένες χώρες η Ελλάδα

iif:-Εκτίναξη-του-παγκόσμιου-χρέους-στα-281-τρισ-δολ.-–-Στις-πιο-υπερχρεωμένες-χώρες-η-Ελλάδα

Σε πρωτόγνωρα επίπεδα αυξήθηκε το παγκόσμιο χρέος, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται για άλλη μία φορά αρνητική πρωταγωνίστρια, καθώς, λόγω και του κορωνοϊού, το ποσοστό χρέους της επί του ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 50% – στην τρίτη θέση με τις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους.

Πιο συγκεκριμένα, τo Institute of International Finance’s εκτιμά πως τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων για την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών που προκάλεσε η πανδημική κρίσης εκτίναξαν το παγκόσμιο χρέος, με τις παγκόσμιες εταιρείες, τις τράπεζες και τα νοικοκυριά να επωμίζονται 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια and 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Μοιραία, σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, το παγκόσμιο χρέος γνώρισε αύξηση 35%, γεγονός που το εκτινάσσει σε σχέση με το παγκόσμιο ΑΕΠ στα δυσθεώρητα ύψη του 355%, ήτοι 281 τρισεκατομμύρια δολάρια! Αυτή η άνοδος είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν το 2008 και το 2009 το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 10% και 15%, αντίστοιχα. Επίσης, εκλείπουν τα όποια σημάδια πιθανής σταθεροποίησης.

Τα επίπεδα δανεισμού, λοιπόν, σε πολλές χώρες και τομείς αναμένεται να «τρέξουν» πολύ πάνω από τα προ Covid-19 επίπεδα. Βοηθητικό στοιχείο, από την άλλη, μπορεί να αποτελέσουν τα χαμηλά επιτόκια και η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Αναμένουμε ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 10 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και θα ξεπεράσει τα 92 τρισεκατομμύρια δολάρια» αναφέρει η έκθεση του IIF, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη των οικονομίων θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση.

«Οι πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να μειώσουν τα ελλείμματα και το χρέος, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν μελλοντικές κρίσεις».

Ευρωπαϊκό χρέος

Η αύξηση του χρέους ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Ευρώπη, με τους δείκτες χρέους προς το ΑΕΠ του μη χρηματοπιστωτικού τομέα στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα να αυξάνονται περίπου κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες.

Η ραγδαία συσσώρευση χρέους οφείλεται στις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Βρετανίας και του Καναδά. Από τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου μόνο η Ελβετία κατέγραψε μείωση.

Σε ό,τι αφορά τις αναδυόμενες αγορές, η Κίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των δεικτών χρέους εκτός των τραπεζών, ακολουθούμενη από την Τουρκία, την Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Νότια Αφρική και η Ινδία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις μόνο σε σχέση με τους δείκτες δημόσιου χρέους.

«Η πρόωρη απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση των πτωχεύσεων και ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων», υποστηρίζει το IIF.

Ωστόσο, η διαρκής εξάρτηση από την κυβερνητική υποστήριξη θα μπορούσε να δημιουργήσει «συστημικούς κινδύνους», ενθαρρύνοντας τις λεγόμενες εταιρείες «ζόμπι», δηλαδή τις πιο αδύναμες και πιο χρεωμένες εταιρείες, να αναλάβουν ακόμη περισσότερο χρέος.

– IIF: Εκτίναξη του παγκόσμιου χρέους στα 281 τρισ. δολ. – Στις πιο υπερχρεωμένες χώρες η Ελλάδα – -.

Related Articles

Και το όνομα αυτής… STEM Library!

admin

Κορωνοϊός: 510 νέα κρούσματα και 20 θάνατοι- Στους 323 οι διασωληνωμένοι

admin

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ξανά στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κλίμα

admin

Θετική στον κορωνοϊό η ανακρίτρια της Novartis- Κρούσματα στο χώρο της Δικαιοσύνης

admin

Σαρηγιάννης: Ανοικτό το ενδεχόμενο για 2.000 κρούσματα την ημέρα τον Μάρτιο

admin

ΗΠΑ: Για «προδοσία» κατηγορούν τον Τραμπ οι Δημοκρατικοί βουλευτές-εισαγγελείς

admin

Ρήξη για τα εμβόλια: Η AstraZeneca δεν θα παρευρεθεί στην προγραμματισμένη συνάντηση με την Κομισιόν

admin

Ανατροπή στο φετινό διαγωνισμό της Eurovision

admin

AstraZeneca: Η ανοσία μπορεί να ενισχυθεί και με έναν τρίτο εμβολιασμό

admin