GOSSIP

Pavripedia: Η μυστική ομορφιά του χιονιού

pavripedia:-Η-μυστική-ομορφιά-του-χιονιού

Από που προέρχεται το χιόνι; Ποιο είναι το κανονικό του χρώμα; Γιατί κάθε νιφάδα χιονιού είναι μοναδική; Πώς σχηματίζονται οι υπέροχοι εξαγωνικοί κρύσταλλοι που βλέπουμε στο μικροσκόπιο; Η Pavripedia έχει όλες τις απαντήσεις…
Τα σύννεφα αποτελούνται είτε από σταγόνες νερού, είτε από παγοκρυστάλλους, είτε και από τα δύο μαζί. Οι παγοκρύσταλλοι δημιουργούνται όταν επικρατεί χαμηλή θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα. Τότε, οι σταγόνες νερού στα νέφη, παγώνουν και πέφτουν προς το έδαφος σαν κρύσταλλοι. Στην πορεία τους παρασύρουν και ενώνονται με άλλους κρυστάλλους. Σχηματίζουν έτσι τις νιφάδες, αυτές που βλέπουμε όταν χιονίζει.
Είναι εκπληκτικό, αλλά καμιά νιφάδα δεν είναι ακριβώς ίδια με την άλλη! Καθεμιά είναι μοναδική σαν δακτυλικό αποτύπωμα! Το σχήμα που τελικά θα αποκτήσει εξαρτάται όχι μόνο από τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας και από την υγρασία του αέρα, αλλά και με ποιους παγοκρυστάλλους συγκρούστηκε στην πορεία της προς το έδαφος.
Η καταπληκτική συμμετρία που βλέπουμε στις νιφάδες του χιονιού είναι αποτέλεσμα της κρυσταλλοποίησης των μορίων του νερού μέσα στη νιφάδα. Τα δύο άτομα του υδρογόνου και το ένα του οξυγόνου (Η2Ο) που αποτελούν το νερό, διατάσσονται σε τρίγωνα, δίνοντας μια συμμετρική μορφή που μπορούμε να δούμε με το μικροσκόπιο. Καθώς οι κρύσταλλοι συγκρούονται ο ένας με τον άλλον, παρουσιάζουν διάφορους πολύπλοκους και εντυπωσιακούς εξαγωνικούς σχηματισμούς όπως πρίσματα και αστέρια.
Οι νιφάδες φαίνονται λευκές όταν τις βλέπουμε να πέφτουν από τον ουρανό πάνω στο έδαφος. Στην πραγματικότητα είναι άχρωμες! Τα μάτια μας όμως, βλέπουν  κάτι σαν λευκό, όταν πάνω του όλο το φάσμα του φωτός ανακλάται. Έτσι και με το χιόνι. Το πολύπλοκο σχήμα των παγοκρυστάλλων που περιέχει, προκαλεί ανάκλαση όλου του φάσματος του φωτός και έτσι φαίνονται οι χιονονιφάδες λευκές. Αν και η ποικιλία των σχεδίων μιας νιφάδας  είναι ατελείωτη, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: δενδρίτες, πεπλατυσμένες και αστέρες.
Ο Wilson Bentley, ένας αγρότης στις ΗΠΑ, μελέτησε και φωτογράφισε τις νιφάδες αφήνοντας μια μοναδική συλλογή. Γνωστός και ως snowflake man, τράβηξε πάνω από 5000 φωτογραφίες. Από τις παρατηρήσεις του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάθε κρύσταλλος είναι ένα μοναδικό σχεδιαστικό αριστούργημα, αφού κανένα σχέδιο δεν επαναλαμβάνεται ακριβώς το ίδιο…

Related Articles

Ελληνοϊταλική συνεργασία – «La soluzione»: Ο ύμνος στην ελπίδα από το ντουέτο Μάριου Φραγκούλη και Gigi D’Alessio

admin

Παντελής Παντελίδης: Τα συγκινητικά λόγια της οικογένειάς του για τα 5 χρόνια από τον θάνατό του

admin

«Σπίτι με το MEGA»: Το μεγάλο τιμητικό αφιέρωμα «Στράτος Διονυσίου 30 χρόνια μετά» έρχεται το Σάββατο

admin

Τηλεθέαση: Το Survivor έσπασε τα κοντέρ, η Δούκισσα μπήκε με το δεξί

admin

Το εστιατόριο της Εθνικής Πινακοθήκης

admin

Τζέσικα Χαρτ: Η πρώην σύντροφος του Σταύρου Νιάρχου έγινε μαμά

admin

Χάρης Ρώμας: Το δημοσίευμα που τον έκανε έξαλλο – Έχει ήδη κινηθεί νομικά

admin

Πέτρος Φιλιππίδης: Πώς αντέδρασε το Twitter στην ανακοίνωση του ηθοποιού για ενδεχόμενες καταγγελίες σε βάρος του

admin

Κιμ Καρντάσιαν: Η διάσημη θεία της Στόρμι έστειλε τις πιο ξεχωριστές ευχές γενεθλίων στην ανιψιά της

admin