WOMAN

To trick για να ανακαλύψεις αν κάποιος σου λέει ψέματα, σύμφωνα με την επιστήμη

to-trick-για-να-ανακαλύψεις-αν-κάποιος-σου-λέει-ψέματα,-σύμφωνα-με-την-επιστήμη

To trick για να ανακαλύψεις αν κάποιος σου λέει ψέματα, σύμφωνα με την επιστήμη

Τελικά, οι μαμάδες μας έχουν δίκιο!

Εσύ, πάνω σε τι βασίζεσαι για να καταλάβεις αν κάποιος λέει ψέματα; Το βλέμμα που είναι “καρφωμένο” στο πάτωμα, οι νευρικές κινήσεις των χεριών ή η ασταθής φωνή;

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η άμεση οπτική επαφή με κάποιον είναι αρκετή όχι μονο για να καταλάβεις αν σου λέει ψέμματα αλλά και για να τον αποτρέψεις από το να το δοκιμάσει. 

Δες και αυτό: 8 πράγματα που δείχνουν το χαρακτήρα σου πριν καν μιλήσεις

Η νέα αυτή έρευνα θεωρείται πρωτοποριακή επειδή κατάφερε να αποδείξει επιστημονικά μία μέθοδο που, ασυνείδητα, όλοι χρησιμοποιούμε. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το University of Tampere, μία ομάδα ψυχολόγων αποκάλυψε πώς μπορείς να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέμματα, χρησιμοποιώντας ως μέσω ενός pc game. Οι αντίπαλοι στο παιχνίδι, κάθισαν σε υπολογιστές ο ένας απέναντι από τον άλλο με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν  εύκολα οπτική επαφή και να μπορούν να συνομιλήσουν. Καθώς έπαιζαν, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις κινήσεις των ματιών τους. Σύμφωνα με εκείνους λοιπόν, μία στιγμιαία ματιά του ενός στον άλλο ήταν αρκετή για να ανακόψει τα ψέμματα καθ’όλη τη διάρκεια. 

Αυτό το είδες; 15 κόλπα που θα σε μετατρέψουν σε… guru της επικοινωνίας

Πέρα όμως από τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιστήμονες έχουν και μια ψυχολογική εξήγηση για την επιτυχία αυτού του τρικ. Όταν κοιτάς κάποιον μες στα μάτια, προκύπτει μία ισχυρή σύνδεση, βαθιά ριζωμένη στη βιολογία από την εποχή που οι πρόγονοι μας επικοινωνούσαν χωρίς λέξεις. Γι’αυτό και, αν καταλάθος κοιτάξουμε κάποιον μέσα στα μάτια, έχουμε την τάση να στρέψουμε γρήγορα αλλού το βλέμμα. Η άμεση οπτική επαφή κάνει και τα δύο μέλη να αισθανθούν εκτεθειμένα. Όταν κοιτάζεις κάποιον στα μάτια αλλάζεις τη δυναμική της αλληλεπίδρασής σας και την μετατρέπεις σε κάτι βαθιά προσωπικό: σαν να ζητάς να αναλάβει ευθύνη για τις πράξεις και τη συμπεριφορά του. Η ευθύτητα αυτού του είδους είναι μία κίνηση εξουσίας και εμπνέει σεβασμό και υπευθυνότητα.   

Δες και αυτό: Έτσι θα καταλάβεις όταν κάποιος λέει ψέματα

Ποιος όμως είναι ο καλύτερος τρόπος να “ξεσκεπάσεις” έναν ψεύτη; Οι επιστήμονες λένε: “Αντί να κατηγορήσεις κάποιον ότι λέει ψέμματα, τόνισε την αμηχανία τους, διαφορετικά θα γίνουν αμυντικοί και θα μεταθέσουν το φταίξιμο σε σένα. Πες κάτι σαν ‘Παρατηρώ πως νιώθεις άβολα όταν με κοιτάς. Γιατί συμβαίνει αυτό;'” προτείνει η βραβευμένη ψυχολόγος Shannon Thomas.   

Related Articles

Ανάδρομος Ερμής: Τα 3 ζώδια για τα οποία είναι περισσότερο πιθανό να επιστρέψει ένας πρώην

admin

Πώς να κάνεις το σπίτι σου πιο χαρούμενο και φωτεινό

admin

Πώς να ανοίξεις το χρώμα των μαλλιών σου χωρίς ντεκαπάζ

admin

Οι ξηροί καρποί συμβάλλουν στην διατήρηση της ομορφιάς και της υγείας

admin

Η Γιούλικα Σκαφιδά μιλά για τα όνειρα, τον έρωτα, τον COVID, το εμβόλιο, τη Λενιώ Σταμίρη και, φυσικά, την “Έξαψη”

admin

Οι ευκολότεροι τρόποι να κάνεις την καθημερινότητα σου πιο οικολογική

admin

Η απόλυτη συνταγή για croque monsieur

admin

Αυτή είναι η ανεπίσημη “στολή” για το Χειμώνα του 2021

admin

Έλαιο καρύδας, ένα superfood με πολλαπλά οφέλη

admin